Aktualne novice

okt 16 2019

Kulturni dan – 3. razred

 

Učenci 3. razreda so imeli v ponedeljek, 14. 10. 2019, kulturni dan. Obiskali so Slovenski šolski muzej v Ljubljani.

»Z avtobusom smo se odpeljali v Ljubljano. Pred šolskim muzejem smo pojedli malico. Najprej smo si ogledali razstavo. Moj sošolec se je preoblekel v Rimljana. Potem smo odšli k učni uri. Ko je prišel gospod učenik, smo vstali in ga pozdravili z  Bogdaj, gospod učenik! Moj sošolec je klepetal, zato je moral iti v oslovsko klop. Moja sošolka pa je šla klečat na koruzo.  Ko je gospod učenik zapustil razred, smo mu zaželeli: Zbogom, gospod učenik.

Zelo mi je bilo všeč.«

                                                                                             Iva Jesenko, 3. a

 

»Danes sem obiskala šolski muzej. Videla sem učilnice, v katere so hodili naši predniki. Učiteljice in učitelji so bili strogi. Odšli smo v eno od učilnic, kjer so bila tudi oblačila, ki so jih v tistem času nosili v šolah. Preoblekli smo se in pričeli z učno uro. Zanimivo, a hkrati čudno se mi je zdelo to, da smo morali imeti med poukom roke za hrbtom. Ko je prišel gospod učenik (učitelj), smo ga morali pozdraviti z Bogdaj, gospod učenik. Tudi ubogati smo morali, če ne,  nam je bila izrečena kazen (klečanje na koruzi …) Klopi in mize so bile popolnoma drugačne, kot so danes.

Delno sem spoznala šolo nekoč. Dan je bil zelo zanimiv. Sedaj sem pridobila nekaj znanja o preteklosti. Po končanem obisku v muzeju smo se z avtobusom vrnili pred šolo.«

       

                                                                                            Kristina Paunović, 3. a