Aktualne novice

nov 23 2020

Svetovalna služba - nekaj napotkov in informacij za delo na daljavo

 

Spoštovani učenci in starši,

od novembra se vsi osnovnošolci ponovno šolajo na daljavo, prav tako od doma delamo učitelji in drugi strokovni delavci šole. Ta spremenjena situacija od vseh nas zahteva veliko mero prilagodljivosti, potrpežljivosti in usklajevanja vseh vlog, ki jih imamo.

Lahko se zgodi, da bomo v tem zimskem času, ko so dnevi že krajši, še prej izgubili  motivacijo za delo, lahko se bomo znašli v situacijah, ko nas bodo preplavljala različna neprijetna čustva, na primer strah, jeza, žalost, brezup, tesnoba … Vse to so normalni odzivi na situacijo, na katero sami nimamo vpliva.

Svetovalni delavki, psihologinja Jelka Berce in pedagoginja Simona Strašnik, sva vam na voljo za pogovor, če ga potrebujete (tako staršem kot učencem) – bodisi zaradi kakršnih koli težav pri učenju , splošnemu počutju ali nastalih finančnih težav zaradi trenutne situacije.

Lahko pa tudi samo zato, ker se želite pogovoriti še s kom drugim izven domačih zidov ali naju samo pozdraviti in povedati, kako se imate:

jelka.berce@oscg.si (učne težave, težave z motivacijo, pogovor) ali na simona.strasnik@oscg.si (finančne težave, učne težave, težave z motivacijo, pogovor). Z veseljem bova odgovorili na vsako vaše sporočilo.

Vsi v tem času opravljamo več različnih vlog naenkrat in ponovno je bilo potrebno postaviti spremenjeno dnevno rutino ter organizirati čas za učenje, delo za šolo, službo na daljavo, čas za gospodinjska opravila in prosti čas za vse družinske člane. Veliko staršev še vedno vsak dan odhaja na delo, zato ste nekateri učenci sami doma in morate izkazati še večjo stopnjo samodiscipline in odgovornosti do šolskega in domačega dela.

Spomnimo se spomladanskih napotkov za mirnejšo organizacijo »koronskega« šolanja in življenja:

  1. Najbolj pomembno je pripraviti, vzpostaviti oz. ohraniti dnevno rutino: jutranje vstajanje, zajtrk, čas za šolo, kosilo, igro, prosti čas, večerjo, večerno umirjanje. Rutina in predvidljivost dnevnih aktivnosti omogočata občutek varnosti in nadzora. Preživljanje časa v naravi (na domačem vrtu in v bližnjem gozdu, kjer ni veliko ljudi) izboljša razpoloženje. Glede gibanja na prostem upoštevajte vsa trenutna navodila vlade!
  2. Pomembno je sodelovanje in usklajevanje med vsemi člani gospodinjstva: skušajte določiti, kako si boste izmenjevali družinski računalnik, kdo bo komu pomagal pri šolskem delu, kaj lahko storite sami, kako si boste porazdelili gospodinjska opravila. Drug drugemu dovolite tudi osebni prostor in čas, saj to potrebujemo tako odrasli kot otroci in mladostniki.
  3. Stik z vrstniki in sorodniki: ostanite v stiku z vašimi sošolci in prijatelji ter sorodniki, s katerimi se sedaj ne morete srečevati. Pokličite jih, napišite jim elektronsko pošto, pomagajte si pri šolskem delu …
  4. Odrasli bodimo odkriti z otroki glede svoje tesnobe in zaskrbljenosti glede trenutne situacije. Povejte jim, da je določena stopnja zaskrbljenosti normalna in jo doživljamo vsi, hkrati pa jim pokažite načine, kako se s tem lahko spopademo ali jih spodbudite, naj nama pišejo.
  5. Vsi skupaj pri usklajevanju vseh dnevnih obveznosti skušajmo ostati mirni in potrpežljivi. Zavedajmo se, da bo trenutna situacija minila in se bo življenje vrnilo v »stare tirnice«.

PS. Psssst, prav nič ne bo narobe, če kak dan ne bomo 100 % opravili vsega, kar naj bi naredili. Jutri bo nov dan J. In pojutrišnjem še en … Pomembno je, da ostanemo zdravi, da skrbimo za svojo varnost in varnost vseh okoli nas!

V primeru večje čustvene stiske in če se želite pogovoriti še s kom izven šolskih okvirjev, so na voljo naslednje kontaktne številke:

080 51 00 - enotna brezplačna telefonska številka za pomoč v duševni stiski, 24 ur na dan

- TOM Telefon - med 12.00 in 20.00 uro - 116 111

- Posvet - vsak delovni dan od 8.00 do 18.00 - 031 704 707, 031 778 772

- terapevti Slovenske krovne zveze za psihoterapijo - 01 600 93 26, vsak dan od 16.00 do 20.00

- Klic v duševni stiski - 01 520 99 00 - vsak dan od 19.00 do 7.00 zjutraj

- Samarijan in Sopotnik - 24 ur na dan - 166 123

-------------

V primeru nasilja:

Društvo SOS: 031 699 333 (od 9.00 d0 15.00), 080 11 55 (od 12.00 - 18.00), drustvo-sos@drustvo-sos.si

Društvo za nenasilno komunikacijo: 031 770 120, vsak dan od 8.00 do 20.00

Lepo vas pozdravljava in upava, da se kmalu vrnemo v šole,

 

                                                                                              Jelka Berce in Simona Strašnik, svetovalni delavki