dostop link

Projektno srečanje v kraju Bardolino v Italiji, od 9.12. do 14.12.2018

sreda%20popoldan

V mesecu decembru 2018 smo izvedli 1. projektno srečanje v okviru projekta Erasmus+, ki v letošnjem šolskem letu poteka na naši šoli. Prvo srečanje je organizirala koordinatorska šola “Istituto comprensivo Falcone Borsellino” iz mesta Bardolino v Italiji. Na tem srečanju so sodelovale šole iz naslednjih držav:

  • iz Italije Istituto comprensivo Falcone Borsellino,
  • iz Turčije ALIBEYKOY ORTAOKULU Eyup,
  • iz Romunije Scoala Gimnaziala Nicolae Titulescu Caracal,
  • iz Grčije  45th Primary School of Patra in
  • iz Slovenije Osnovna šola Cvetka Golarja Škofja Loka.

ecko%20cvetko%20potuje

Našo šolo so predstavljali naslednji učenci: Nika Potočnik in Leja Mravlja, obe iz 8. a, Ajda Oblak in Tija Ravnihar, obe  iz 8. c, in Danaja Derlink in Vid Klemenčič, oba  iz 8. d-razreda. Spremljale so jih profesorice Gita Šmid, Petra Kavčič in Jerneja Bokal. V tem tednu so učenci stanovali pri italijanskih družinah, obiskovali so šolo v italijanskem jeziku, spoznavali njihov način življenja, kulturo, način preživljanja prostega časa … Program, ki je potekal v tem tednu, je bil pester in raznolik. Učenci so predstavili svoje dežele, izdelali maskoto in logotip projekta, raziskovali, pridobivali izkušnje o varovanju okolja in se učili,  kako odgovorno uporabljati naravne vire, ki so nam dani, ter  kako lahko vsi skupaj največ prispevamo k varovanju okolja. Kako pa so ga doživeli, si lahko preberete v njihovih prispevkih.

 

V nedeljo 9.12.2018, smo se v okviru projekta ERASMUS+ odpravili v Italijo tudi učenci OŠ Cvetka Golarja, in sicer Vid, Nika in Tija v Bordolino. Danaja, Leja in Ajda pa v Lazise. Vožnja je trajala dobrih 5 ur. Na cilju so nas že čakali učenci gostitelji in njihovi starši. Skupaj z njimi  smo se odpravili v domove, kjer smo bivali naslednjih 6 dni. Za družine smo imeli darilca, oni pa so nam pripravili prijetno dobrodošlico. Ko smo se predstavili drug drugemu in malce poklepetali, so nas povabili na večerjo. Po njej  smo se še nekaj časa družili, nato pa se odpravili k počitku.  Zaradi velikega vznemirjenja, kako bo potekal naslednji dan v šoli, smo zelo težko zaspali - mogoče pa sem se le jaz preveč obremenjeval z nepomembnimi rečmi. Teden v Italiji se mi je zdel odlična izkušnja, spoznal sem nove prijatelje ter se naučil nekaj italijanskih besed. Pomembno pa se mi zdi tudi, da smo učenci spoznali del italijanske kulture in način njihovega šolanja. Izkušnja mi bo ostala v spominu še dolgo in če bi jo imel možnost ponoviti, bi brez razmišljanja to tudi storil.

nedelja      

  Grazie peer la tua attenzione.                   Vid Klemenčič,  8. d

  

  ponedeljek%20%C5%A1ola                                                                      

V ponedeljek, 10.12.2018, smo dan začeli v šoli, okoli dvanajste ure pa smo šli na ogled mesta Lazise. Mesto je zelo lepo. Na sprehodu ob jezeru smo videli veliko račk in labodov. Po končanem ogledu  smo imeli skupni piknik. Med piknikom nas je obiskal župan Lazise.   Nato smo se vsi skupaj odpravili v Verono, mesto tragičnih zaljubljencev Romea in Julije. Ogledali smo si Julijin balkon, pod katerim stoji kip Julije, v bližini  pa je stena, polna sporočilc zaljubljenih turistov. Ogledali smo si tudi znamenito veronsko areno. Potem smo imeli prosti čas za sprehod med stojnicami, kar nam je bilo, po pravici povedano, zelo všeč.   Ta dan smo večerjali  v McDonald'su. Ko smo se vrnili domov, vsak k svoji italijanski družini, sem bila že zelo zaspana in sem šla takoj spat.

                                                                                                                        Ajda Oblak, 8. c

erazmus%20slike%20kolaz

                                                                                              

Torek, 11.12.2018, je bil zelo miren dan. Zjutraj so nam družine, pri katerih smo stanovali, postregle s tipičnim italijanskim zajtrkom, nato pa smo se odpeljali v šolo k pouku. Nekateri so se  v šolo pripeljali z avtobusom, druge so starši pripeljali z avtom. Avtobusi vozijo zelo hitro in imajo sedeže dosti manj udobne od naših. Med vožnjo se je zelo lepo videlo Gardsko jezero, obsijano z jutranjim soncem. Pred poukom smo čakali na dvorišču pred šolo. Bilo je mrzlo, a so nas ogreli učenci s svojim prijaznim sprejemom. Nato smo šli v učilnice, ki so bile majhne, vendar  lepo urejene. V šoli garderobnih omaric nimajo, kar pomeni, da v šolskih prostorih hodijo v čevljih. Preden se je začel pouk, so se učenci tistega razreda najprej predstavili, učitelj pa jim je posredoval nekaj informacij o projektu Erasmus+.  Potem se je pouk začel. Pri italijanščini smo se seveda učili italijansko, pri tehniki pa smo se pogovarjali o elektrarnah. Imeli smo tudi angleščino, kjer se mi je zdelo, da snov jemljejo hitreje kot  pri nas.  Imajo samo dva odmora, jedli so, kar so prinesli od doma. Pri pouku grščine, ki je trajal 2 uri, so brali in igrali igrico, kjer so iskali predmete po njihovih opisih v grščini. Ob štirih popoldne smo odšli domov k družinam gostiteljicam. Prosto popoldne so  nekateri preživeli doma pri družinah, drugi pa so lahko šli po nakupih ali na ogled mesta.

                                                                                                                  Leja Mravlja, 8. a

P1040828

 

V sredo, 12.12.2018, smo v jutranjih urah odšli v šolo, imeli nekaj ur pouka, nato pa smo se z avtobusom odpeljali do muzeja. V njem smo govorili o vodi in okolju. Vodička nam je povedala veliko zanimivosti ter nas popeljala skozi muzej, v katerem je bilo polno poskusov na temo Voda in okolje.  Vse smo lahko preizkusili tudi sami in vsem nam je bilo zelo všeč. Ko smo z obiskom zaključili, smo se odpeljali v mesto Brescia. Sprehodili smo se skozi številne ulice in končno prišli do velikih ostankov rimske stavbe. Sestavljali so jo slavni rimski stebri, ki so obnovljeni. Vse skupaj je bilo videti kot velik rimski tempelj, le da ga je pol manjkalo. Seveda smo se ob njem tudi fotografirali, nato pa smo odšli naprej. Prišli smo na velik trg z mogočno cerkvijo, ki smo si jo tudi ogledali. Imela je bogato notranjost, bila je res prečudovita. Ko smo končno imeli malo počitka, smo si privoščili  vročo čokolado. Vsem nam je prav dobro dela, saj je bilo zunaj grozno mrzlo. Ker nam je ostalo še nekaj časa, smo se z našimi učiteljicami odpravili malo po trgovinah. Obhodili smo celo ulico in vsak je dobil nekaj zase. Ravno smo končali z nakupovanjem, ko je prišel čas, da se vrnemo na dogovorjeno mesto in se pripravimo na odhod.

erazmus%20slike%20kolaz%20(sreda)

Ta teden v Italiji je bil ena res super izkušnja in vesela sem, da sem jo imela možnost doživeti. Upam, da še kdaj dobim tako priložnost. Zagotovo mi bo ta izlet za vedno ostal v spominu.

                                                                                                          Danaja Derlink, 8. d

 

V čertrtek, 13.12.2018, smo se zjutraj pripeljali v šolo, nekateri  z rumenimi šolskimi avtobusi, druge pa so pripeljali starši. Pouk je bil dolgočasen, ker so učitelji govorili samo italijansko in jih nismo razumeli. Po treh urah pouka smo odšli v Natural Museum of Cisano, v katerem smo si lahko ogledali razstavo nagačenih ptičev, od velikih do malih.  Prikazali so nam tudi, kako lahko uloviš ptiča. Bilo je zanimivo. V šoli so udeležencem Erasmus+ podelili karte za vožnjo z vlakcem po mestu in za Panoramiko, panoramsko kolo pred šolo, manjše, kot je London Eye. Dobili smo značke, s katerimi smo lahko dokazovali, da smo udeleženci srečanja Erasmus+, in šolske majice. Potem  smo imeli piknik.  kjer smo jedli različne sladice in prigrizke. Popoldne smo se dogovorili, da si bomo tisti, ki ne bomo odšli domov k družini, vsak posebej ogledali mesto Bardolino. Šli smo tudi drsat.  Zvečer smo se zbrali v samopostrežni restavraciji, kjer smo jedli pico, makarone, riž, ocvrt krompirček in druge jedi. Vzdušje je bilo zelo prijetno, klepetali smo in se zabavali.  Tudi zadnji večer, ko smo se družili z našimi »družinami«, smo se imeli lepo. Gledali smo film ali se pogovarjali.

erazmus%20slike%20kolaz%20(cetrtek)

Nekateri smo stanovali pri zelo zgovornih družinah, drugi pri  manj zgovornih. Na praznik Sv. Lucie smo dobili tudi darila: sladkarije, obeske, spominke ali kaj drugega.

 

                                                                                           Nika Potočnik, 8.a

 

V petek, 14.12.2018, sem se tako kot vse prejšnje dni z mojim gostiteljem odpravila v šolo. Tam smo bili približno eno uro (mi smo šli nalepit okraske na vhodna vrata šole), potem pa smo se skupaj z učenci iz drugih držav, ki tudi sodelujejo  v projektu, odpravili na avtobus, ki nas je odpeljal v Sea life Aquarium.  Po vodičkini razlagi, kje v morju se nahajajo določena živa bitja, kot npr. meduze, morske zvezde, morski konjički, korale, smo naredili svoj akvarij, vendar s plastičnimi živalmi.

  petek

 

Sledil je ogled še pravih živali v akvarijih. Videli smo veliko morskih živali (morske leve, morske konjičke, par različnih vrst morskih psov, veliko rib, morske zvezde, meduze, hobotnico …) in si ogledali hranjenje morskih levov. Nazadnje smo šli še v jedilnico,  kjer so nam postregli pico in čips. Ko smo se vrnili v šolo, so nas učenci gostitelji odpeljali k njim domov na kosilo. Po kosilu pa je že prišlo na vrsto pakiranje. Pred odhodom domov so nam pripravili koncert v cerkvi v Bardolinu. Pred avtobusom smo z gostitelji še malo poklepetali, nato pa se je začela naša peturna vožnja proti domu. 

erazmus%20kolaz%20(petek)

V šoli mi je bilo všeč, da smo imeli dva odmora zunaj, ki sta trajala od 10 do 20 minut. Tudi zaposleni so se mi zdeli prijazni in ustrežljivi. Malo me je motilo, da smo bili ves pouk v isti učilnici, a sem se tudi na to navadila. Družina, pri kateri sem bila, je bila zelo gostoljubna. Dobro smo se razumeli, vedno so skrbeli, da nisem bila lačna ali žejna … Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko mi je družina pripravila zelo dobro tradicionalno švicarsko večerjo, saj je njihova mama Švicarka.

 

Tija Ravnihar, 8. c